Geheugentraining uitleg 2017

 

Uitleg geheugentraing, door Gerry Officier

Samenvatting: het geheugen.

Het geheugen is het vermogen om informatie op te slaan (onthouden) te bewaren (opslaan) en het te reproduceren (herinneren). 
Het bestaat uit veel verschillende systemen die op een ingewikkelde manier met elkaar samenwerken. Grof gezegd zijn er 3 hoofdsoorten: (zie tekening) A. Het zintuigelijk geheugen. De " deur" naar het geheugen. 

Hier spelen onze zintuigen een grote rol en wordt er een schifting gemaakt: wat wel/wat niet.(filter)Het B. Het korte -termijngeheugen; ook wel "werkgeheugen" genoemd. C. het lange- termijngeheugen. Het "magazijn" waarin we de informatie vastleggen en bewaren. In het korte-termijngeheugen moet gewerkt worden. Als dat goed gaat noemen we dat: onthouden. Het kan ook fout gaan en dat heet dan: vergeten. Niet alleen de hersenen maar ook onze concentratie, interesse, de manier waarop we onthouden, onze ervaring, onze lichamelijke situatie, onze emoties en onze omgeving, hebben hierop grote invloed. Dit (werk-)geheugen is trainbaar.

Het lange-termijngeheugen is passief. Hier wordt de informatie bewaard op een voor ieder mens persoonlijke manier. Het brein van oudere mensen werkt anders dan dat van jongere. Dit betekent niet dat het slechter werkt zoals zoveel mensen denken. Dit is een onjuiste veronderstelling en zorgt voor veel onzekerheid en voor een negatief ( zelf)beeld over geheugen en ouder worden. Met een beetje kennis over de werking, het bewust gebruik kunnen maken van simpele geheugentechnieken en natuurlijk de motivatie om hiermee aan het werk te gaan, kan iedereen zijn geheugen aanzienlijk verbeteren. "Vergeten" is voor iedereen en van alle leeftijden, het is een menselijke eigenschap. Jonge mensen halen hierover vaak hun schouders op en denken: “volgende keer beter”. Uit onderzoek blijkt dat vooral ouderen meer letten op de "vergeet" momenten dan op datgene waar ze heel goed in zijn. Door vergeetachtigheid en leeftijd aan elkaar te koppelen ontstaat het beeld: “ik vergeet omdat ik ouder ben en hier is dus niets meer aan te doen”. Door deze negatieve en passieve gedachten kan het geheugen achteruit gaan (use it or lose it).

Goed kunnen onthouden heeft alles te maken met kwaliteit van leven. Gebruik je je hersens op de manier die bij je leeftijd past, dan kan dat veel vreugde en zelfvertrouwen opleveren. Gerry Officier, geheugentrainer. Geeft lezingen, persoonlijk advies en workshops over dit onderwerp. Mail: gerryof@hotmail.com


terug naar 2017